Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2012 11:11 - Загубите на вода у нас - 60%
Автор: behroozwolf Категория: Новини   
Прочетен: 346 Коментари: 1 Гласове:
0



Вече десета година загубите на вода в страната са средно около 60%, като този процент на места е повече, заяви Атанас Паскалев, заместник-председател на Българската асоциация по водите (БАВ).

Четири-пет ВиК-дружества са намалили този процент. По думите му това са абсолютно неприемливи загуби, които показват, че дейността е неефективна.

Произведената вода в България е 930 млн. куб. м на година, само 364 млн. се фактурират, а останалата част са загуби - 566 млн. куб. м, сочат данните на Националния статистически институт.

Броят на авариите в България превишава неколкократно европейските стандарти,

което още веднъж показва неефективност и разходи, които се калкулират в цената на водата.
 

У нас се инвестира 15 пъти по-малко във водопроводните мрежи - скоростта на подмяна на водопроводната мрежа е 0,1%, а заложеното от международната асоциация по водите - 1,5%, каза още Паскалев.

Ние сме богата държава - имаме вода и плодородна земя - две стратегически предимства и едни от най-ценните ресурси, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова на конференцията за намаляване на загубите на води в страната.

Анализите сочат, че България има достатъчно вода, дори в дългосрочен план, отбеляза министърът.

По думите й основният проблем е липсата на достатъчно и добри съоръжения, включително за съхраняване на вода.

Водопроводите са в лошо техническо състояние,

голяма част от водата изтича, технически решения има, по-важното е да се започне постепеното им прилагане, добави тя.

Не се очаква голямо повишение в цените на водата - благодарение на европейските фондове, които осигуряват част от необходимите инвестиции в сектора, каза още Караджова.

Цената на водата зависи и от начина, по който ВиК-дружествата и общините управляват процеса, коментира министърът.

Нуждите са огромни, към момента може би ще покрием инвестиции за около 2,4 млрд. лв. за отвеждане и пречистване на водите, както и за смяна на водопроводите, отбеляза Караджова и добави, че за следващия програмен период има пълен политически консенсус по темата за инвестиции във ВиК-инфраструктурата.

Предвижда се

домакинствата, които са пестеливи и не разхищават вода,

както и земеделските стопани, които въвеждат капково напояване или други способи за щадящо ползване на водата, да плащат по-малко за нея, каза още Караджова.

За да се въведе този механизъм, е необходимо Министерството на регионалното развитие и благоустройството да разработи наредба за нормите за водопотребление, посочи тя.

Не отдаваме достатъчно голямо значение на търговските загуби, трябва по-фокусирано да се отнесем към тях, каза на форума заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

По думите му от 100% загуби, една трета са търговски, а две трети - физически, но в България търговските загуби са повече.

Заради сушата това лято, в над 50% от регионите имаше нарушено водоснабдяване и над 300 хил. души бяха засегнати от проблемната ни инфраструктура, посочи Симидчиев.

Той припомни, че кражбите на вода са криминализирани и законодателството предвижда до пет години затвор. 

 



Тагове:   вода,


Гласувай:
0



1. olivie - ???
21.11.2012 11:58
А криминализирано ли е легалното ползване на вода, без да се плаща? Как да се спре водата на цялата махала, като един двама само плащат? По - лесно е да го водят водозагуба, защото няма кой да плати ДДС-то. Реалните водозагуби са около 30%.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: behroozwolf
Категория: Новини
Прочетен: 29370
Постинги: 31
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031